Талибаните екзекутираха в сряда афганистанец, осъден за убийството на друг човек, първата публична екзекуция,

...
Талибаните екзекутираха в сряда афганистанец, осъден за убийството на друг човек, първата публична екзекуция,
Коментари Харесай

Талибаните проведоха първа публична екзекуция, откакто завзеха властта в Афганистан

Талибаните екзекутираха в сряда афганистанец, наказан за убийството на различен човек, първата обществена екзекуция, откогато някогашните бунтовници превзеха Афганистан предходната година, сподели представител. Съобщението подчертава намеренията на новите управници на Афганистан да продължат твърдолинейната политика, прилагана откогато поеха страната през август 2021 година и да се придържат към прецизното си пояснение на ислямския закон или шериата, оповестява " СиБиЕс нюз ".

Екзекуцията е в западната провинция Фарах пред стотици фенове и доста висши талибански чиновници, в това число от столицата Кабул и провинцията, съгласно Забихула Муджахид, върховен представител на талибанското държавно управление.

Решението за осъществяване на наказването е " взето доста деликатно ", сподели Муджахид, след утвърждение от три от най-висшите съдилища на страната и висшия лидер на талибаните молла Хайбатула Ахундзада.

Екзекутираният мъж, разпознат като Таджмир от провинция Херат, е осъден за убийството на различен мъж преди пет години и за кражбата на мотоциклета и мобилния му телефон. Жертвата е разпозната като Мустафа от прилежащата провинция Фарах. Много афганистанци употребяват единствено едно име.

Муджахид разяснява, че Таджмир е бил екзекутиран от бащата на жертвата, който го е прострелял три пъти с пушка. Ахмад Мухтар от CBS News сподели, че Муджахид също е разгласил гласово известие, за което се твърди, че е от майката на жертвата, в обществените медии, в което дамата може да бъде чута да показва задоволството си от раздаването на справедливостта и вярата, че това ще предотврати бъдещи убийства.

Талибанските сили за сигурност са арестували Таджмир, откакто фамилията на жертвата го упрекна в закононарушението, се споделя в изказване на Муджахид. В изказването не се споделя по кое време е осъществен карцерът, само че се споделя, че Таджмир е признал за убийството.

Уахид Шах, местен магазинер, който участва на екзекуцията в сряда, сподели на Сами Юсафзай от CBS News в телефонно изявление, че е ужасяващо и той си е тръгнал бързо, тъй като не може да издържи да гледа повече.

" Ние не сме срещу ислямското правораздаване ", сподели Шах, но обвини талибаните, че правят извънсъдебни убийства на " почтени афганистанци " отвън ислямския правосъден развой на страната.

Друг афганистанец, който бе там в сряда, мъж, който изиска да бъде разпознат като Хаджи Ахмад, сподели, че като мохамеданин той " има вяра в такова гонене и санкции ", само че добави, че би трябвало да има цялостен правосъден развой " преди изтезанието ".

" Талибаните са убийци и убийците не могат да ползват шериата ", сподели той.

Трети свидетел каза пред CBS News, че правораздаването, раздадено в сряда от талибанските управници в Афганистан, " ще спре кръвопролитието и беззаконието в обществото, цялостно с оръжия ".

" В тази страна, Афганистан, убийствата са нещо всекидневно ", сподели Абдулаб Хан. " Такива сурови санкции ще спрат хората да убиват и аз съм благополучен. Такива хора би трябвало да бъдат обществено екзекутирани. "

По време на предходното талибанско ръководство на страната в края на 90-те години на предишния век групировката постоянно извършваше обществени изтезания, бичуване и ликвидиране с камъни на наказаните за закононарушения в талибанските съдилища.

След като превзеха Афганистан през 2021 г., в последните седмици от изтеглянето на силите на Съединени американски щати и НАТО от страната след 20 години война, талибаните в началото дадоха обещание да разрешат правата на дамите и малцинствата.

Вместо това те ограничиха правата и свободите, включително наложиха възбрана за образование на момичета след шести клас. Те също така възобновиха осъществяването на обществено бичуване в разнообразни провинции, наказвайки няколко мъже и дами, обвинени в кражба, невярност или бягство от вкъщи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР